Smrtonosná past

Smrtonosná past (Die Hard) je americký akční film z roku 1988, který zanechal nesmazatelnou stopu v historii světové kinematografie. S režisérem Johnem McTiernanem na palubě a Brucem Willisem v hlavní roli se film stal nejen kasovním trhákem, ale také jedním z nejvlivnějších filmů svého druhu. Ať už jde o dechberoucí akční scény, silné postavy nebo zajímavosti z natáčení, Smrtonosná past zůstává kultovním dílem, které ovlivnilo generace filmařů a diváků.


Děj filmu

Film se odehrává během Štědrého večera v Los Angeles, kde newyorský policista John McClane přijíždí navštívit svou manželku Holly, která pracuje v prestižní firmě Nakatomi Corporation. McClane se chce pokusit napravit jejich napjatý vztah, ale situace se zkomplikuje, když skupina teroristů v čele s chladnokrevným vůdcem Hansem Gruberem (vynikající Alan Rickman) přepadne Nakatomi Plaza a vezme přítomné jako rukojmí. Gruber a jeho gang mají v plánu ukrást 640 milionů dolarů v cenných papírech z firemního sejfu, ale netuší, že McClane je uvnitř budovy a připraven s nimi bojovat.

McClane, vybavený jen svou odvahou a policejními instinkty, se snaží postupně eliminovat teroristy, navazovat kontakt s policií a ochránit svou ženu, zatímco si vytvoří silné pouto s policejním seržantem Al Powelllem. Film vrcholí napínavým soubojem mezi McClanem a Gruberem, který představuje jedny z nejpamátnějších momentů akčního filmu 80. let.


Obsazení a výkon herců

Bruce Willis, tehdy známý především jako komediální herec z televizního seriálu Moonlighting (Měsíční svit), byl nečekanou volbou pro hlavní roli Johna McClanea. Před ním byli do této role zvažováni hvězdy jako Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone nebo Harrison Ford. Producenti se však rozhodli dát šanci Willisovi, což se ukázalo jako správné rozhodnutí, protože jeho charismatické a lidské ztvárnění McClanea se stalo klíčovým prvkem úspěchu filmu. Willisova postava byla odlišná od tradičních „nezničitelných“ akčních hrdinů té doby – McClane byl zranitelný, sarkastický a často na pokraji zhroucení, což ho činilo realističtějším a divácky přitažlivějším.

Alan Rickman, britský herec, který ve filmu debutoval na velkém plátně, přinesl do role Hansa Grubera neuvěřitelnou eleganci a šarm, což z něj udělalo jednoho z nejvíce nezapomenutelných filmových padouchů. Jeho herecký výkon postavil novou laťku pro ztvárnění protivníků v akčních filmech.


Zajímavosti z natáčení

  1. Budova Nakatomi Plaza – Ve skutečnosti je budova Nakatomi Plaza sídlem společnosti 20th Century Fox, která film produkovala. Štáb využil neobsazené části této budovy pro natáčení. To ušetřilo peníze na najímání jiných lokací a zároveň přidalo filmu autentickou atmosféru moderního mrakodrapu.
  2. První velká akční role Bruce Willise – Jak bylo zmíněno, Bruce Willis byl nečekanou volbou pro roli Johna McClanea. Jeho honorář činil tehdy neuvěřitelných 5 milionů dolarů, což bylo v té době neobvyklé pro relativně neznámého herce v akčním žánru.
  3. Rickmanův skutečný pád – V závěrečné scéně, kdy Gruber padá z okna, byl Alan Rickman překvapen skutečným pádem z modelu budovy. Režisér dal Rickmanovi signál o tři vteřiny dříve, než se čekalo, aby jeho reakce na pád byla co nejautentičtější. Výraz šoku v Rickmanově obličeji je tedy skutečný.
  4. Vliv na kariéru Bruce Willise – Smrtonosná past katapultovala Bruce Willise mezi hollywoodskou elitu. Před filmem byl považován především za komediálního herce, ale po tomto úspěchu se stal jedním z nejznámějších akčních herců.
  5. Ikonická hláška „Yippee-ki-yay, motherf****r“ – Tato fráze, kterou McClane používá, se stala jednou z nejikoničtějších hlášek v historii akčních filmů. Původně se jednalo o improvizaci, kterou Willis přidal při natáčení, a stala se synonymem pro jeho postavu.

Dopad na kinematografii

Smrtonosná past změnila pohled na akční hrdiny. V 80. letech dominovali akčnímu žánru neporazitelní svalovci jako Schwarzenegger a Stallone. McClane byl však jiný – byl obyčejným člověkem, který krvácí, trpí a zápasí se svými slabostmi. Tento koncept „zranitelného hrdiny“ vytvořil nový standard pro akční filmy. McClane nebyl supermanem, ale obyčejným policistou, který se musí vypořádat s extrémními situacemi.

Film také přinesl nový typ dynamického prostředí. Zatímco většina akčních filmů té doby se odehrávala na různých místech, Smrtonosná past se zaměřila na jedinou lokalitu – uzavřený prostor jednoho mrakodrapu. Tato forma „uzavřeného prostředí“ inspirovala mnoho dalších filmů, které následovaly, včetně filmů jako Pevnost Boyard, Sudden Death nebo Air Force One.

Navíc se po premiéře filmu stal tento koncept doslova samostatným žánrem, který je dodnes označován jako „Die Hard klony“. Filmy jako Air Force One („Die Hard v letadle“), Speed („Die Hard v autobuse“) nebo Under Siege („Die Hard na lodi“) přímo čerpají z úspěšného modelu jednoho hrdiny čelícího přesile v omezeném prostředí.


Pokračování a vliv na popkulturu

Úspěch filmu vedl ke vzniku několika pokračování. Po prvním filmu následovaly další čtyři díly – Die Hard 2 (1990), Die Hard: With a Vengeance (1995), Live Free or Die Hard (2007) a A Good Day to Die Hard (2013). Každý z nich přinesl nové výzvy pro Johna McClanea, i když žádný z nich nedosáhl stejného kultovního statusu jako první film.

Smrtonosná past zůstává také stálým prvkem popkultury, zejména kvůli debatám, zda jde o „vánoční film“. Ačkoli film není tradiční vánoční pohádkou, jeho děj se odehrává během Vánoc, což vedlo k tomu, že ho mnoho fanoušků zařazuje mezi oblíbené sváteční filmy.

Smrtonosná past je víc než jen akční film – je to mezník v historii kinematografie, který redefinoval akční hrdiny a vytvořil nové žánrové standardy. S brilantními hereckými výkony, inovativním přístupem k akci a nezapomenutelnými scénami si zaslouženě vysloužil své místo v panteonu nejlepších filmů všech dob. Film i po více než třech dekádách stále inspiruje a baví nové generace diváků, což svědčí o jeho nadčasovosti.

Nákup vstupenek