Dokonalý trik

„Dokonalý trik“ (The Prestige) je film, který se odehrává na konci 19. století v Londýně a sleduje příběh dvou kouzelníků, Alfreda Bordena (Christian Bale) a Roberta Angiera (Hugh Jackman), kteří se z přátel stanou nesmiřitelnými rivaly. Oba jsou posedlí myšlenkou vytvořit dokonalý trik, který by je učinil nesmrtelnými v očích diváků. Jejich soupeření však postupně přerůstá v nebezpečnou posedlost, která ovlivňuje nejen jejich kariéry, ale i jejich osobní životy.

Film je rozdělen do několika časových rovin, které se prolínají, čímž se postupně odhalují tajemství obou kouzelníků. Zatímco Borden disponuje záhadným trikem, který udivuje publikum, Angier se zoufale snaží odhalit jeho tajemství a zároveň vytvořit svůj vlastní „dokonalý trik“. V tomto procesu však oba kouzelníci překračují morální hranice a riskují vše pro dosažení své iluze.

Zajímavosti z natáčení

  1. Film je adaptací stejnojmenného románu od Christophera Priesta. Christopher Nolan si práva na film zakoupil již v roce 2000, ale k natáčení se dostal až po dokončení filmu „Batman začíná“ (2005). Spolu se svým bratrem Jonathanem Nolanem vytvořil scénář, který se v mnoha ohledech odlišuje od knižní předlohy, ale zachovává její klíčová témata.
  2. Christian Bale a Hugh Jackman byli první volbou pro hlavní role, což dalo filmu silnou hereckou základnu. Zajímavostí je, že David Bowie, který ztvárnil roli vědce Nikoly Tesly, původně roli odmítl. Christopher Nolan však osobně odcestoval do New Yorku, aby Bowiemu roli znovu nabídl, což nakonec vedlo k jeho přijetí.
  3. Film byl natáčen převážně v Londýně a Los Angeles. Nolan preferoval natáčení na klasický filmový materiál a využíval minimum digitálních efektů, což dodává filmu autentický historický vzhled. Nolan také spolupracoval s kameramanem Wallym Pfisterem, se kterým již dříve pracoval na filmech „Memento“ a „Insomnie“.
  4. Ve filmu byly použity skutečné kouzelnické triky, aby byl zajištěn co největší realismus. Kouzelník Ricky Jay, který si ve filmu zahrál menší roli, sloužil jako konzultant a trénoval herce v provádění některých iluzí. Nolan také spolupracoval s moderními kouzelníky, aby zajistil, že triky budou věrohodné.
  5. Film je známý pro své nečekané zvraty a hlubokou symboliku. Každý zvrat a odhalení je pečlivě plánované a vychází z motivů klamu, iluze a sebeklamu. Nolan se nechal inspirovat Alfredem Hitchcockem a jeho přístupem k napětí a psychologickému dramatu. Zajímavým detailem je, že samotná struktura filmu je podobná kouzelnickému triku rozdělenému na tři části: přísaha, obrat a prestiž, což je vysvětleno v úvodu filmu Michaelem Cainem.
  6. Postava Nikoly Tesly, kterou ztvárnil David Bowie, je klíčová pro zápletku filmu. Tesla ve filmu představuje vědeckého génia, který svou technologii posouvá na hranici magie. Tato postava byla inspirována skutečnými experimenty Tesly s bezdrátovým přenosem energie a jeho záhadnou povahou, která ho obklopovala.
  7. „Dokonalý trik“ získal pozitivní ohlasy od kritiků i diváků. Byl nominován na dvě ceny Akademie (Oscar) – za výpravu a kameru. Film se stal jedním z Nolanových oblíbených děl a je často citován jako příklad dokonalého vyprávění příběhu s více rovinami a zvraty.

„Dokonalý trik“ se stal kultovním filmem a je považován za jedno z mistrovských děl Christophera Nolana. Film je nejen příkladem jeho jedinečného stylu vyprávění, ale také hlubokou reflexí na téma posedlosti, obětování a hledání pravdy ve světě iluzí. Jeho komplexní děj, brilantní herecké výkony a vizuální zpracování z něj činí nezapomenutelný zážitek pro všechny milovníky kvalitního filmu.

Nákup vstupenek